środa, 23 stycznia 2013

::Napój imbirowy::

Sroga zima nie odpuszcza,na zewnątrz ciągle na minusie.Brrr...!
Od dłuższego już czasu zimę zapijam rozgrzewającym napojem z imbiru.Jestem ogromną fanką tego napoju. Oprócz tego,że doskonale rozgrzewa, pięknie pachnie i wygląda !Teraz kilka słów na temat imbiru.

Imbir znany nam jest pod postacią suszoną- ganjiang (chiń.) i świeżą- shengjiang (chiń.). 
Ten pierwszy doskonale ogrzewa wnętrze ciała, jest ostry i bardzo gorący. Używa się go przy problemach z trawieniem, spowodowanych zimnem.Jeżeli jednak takowych nie posiadamy, musimy bardzo uważać z jego stosowaniem.
Świeży imbir jest ostry i ciepły.Usuwa z organizmu wiatr i zimno. Z tego powodu działa bardzo dobrze przy przeziębieniu, związanym z wpływem zewnętrznego zimna, wiatru i wilgoci.


Składniki:
  • 1 litr wody
  • ok.10 cm imbiru startego lub pokrojonego na drobne kawałki
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • kardamon, cynamon
  • miód do posłodzenia



Przygotowanie:

Cytrusy umyć w gorącej wodzie. Do gotującej się wody wrzucić pokrojony imbir z kawałkami pomarańczy i cytryny.Gotować kilka minut (ok.10 min., choć niektóre książki podają,że nawet do 30 min.)Jak napój nieco przestygnie posłodzić miodem.


Wszystkiego ciepłego i na zdrowie!

1 komentarz:

Andrzej Krupa pisze...

Rewelacyjny Pando-wege-blog.
Zaśliniłem klawiaturę ;)